top of page
bis Untitled, 2016, scale, sea sand, terrestrial globe that rotates with solar energy, 27x

© Lydia Dambassina, "Untitled", 2016, scale, sea sand and terrestrial globe that rotates with solar energy

ΤΕΧΝΗ

& ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τίτλος:

ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΡΑ(Σ)ΜΑ

Επιμέλεια έκθεσης:

Μάριος Φούρναρης & Barbara Polla

Διεθνής Σύμβουλος:

Paul Ardenne

Συγγραφέας του βιβλίου Un art écologique, création plasticienne et anthropocène 

Λίστα Καλλιτεχνών:

Κυριακή Γονή

Λυδία Δαμπασίνα

Δήμητρα Δέδε

Μάρθα Δημητροπούλου

Μάριος Φούρναρης

Βιργινία Μαστρογιαννάκη

Μάρω Μιχαλακάκου

Mανώλης Μπαμπούσης

Παύλος Νικολακόπουλος

Γιώργος Τσακίρης

Janet Biggs

Ali Kazma

Robert Montgomery

Κάποτε στους λόφους του Περάματος υπήρχε καταπράσινο δάσος.

Μετά ήρθε ο πόλεμος, στη συνέχεια οι ανάγκες των ανθρώπων. Το δάσος εξαφανίστηκε, οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν και άρχισαν να εργάζονται: οι μεταλλικοί γερανοί έγιναν τα δέντρα τους. Η πετρελαϊκή ρύπανση και τα λύματα βλάπτουν το Πέραμα εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα, από τη μία, το Πέραμα αντιμετωπίζει νέες οικολογικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα, τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής (στο Σχιστό, περιοχή ανάμεσα στα όρια των Δήμων Κερατσινίου και Περάματος) και προπαντός την επέκταση του εμπορικού λιμένα. Από την άλλη, η πρόσφατη οικολογική επίγνωση, αλλάζει τους κανόνες και το Πέραμα στοχεύει να αναδειχθεί στο οικολογικό μοντέλο ενός υπαρκτού πράσινου μέλλοντος, ξεπερνώντας το παρελθόν. Από τις αρχές του έτους, στην είσοδο της πόλης, οι δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, αρχίζουν να απομακρύνονται. Σύντομα στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένα πάρκο και τα δέντρα αντικαθιστώντας το πετρέλαιο, θα αναζωογονήσουν το μέλλον μας. 

Εφιστώντας την προσοχή στην αδύναμη και ασθενική φύση των οικοσυστημάτων μας, προσκαλούμε δεκατρείς καλλιτέχνες – δέκα Έλληνες και τρεις ακόμη από το εξωτερικό, αντίστοιχα από τις Η.Π.Α, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο - να δημιουργήσουν ένα ζωντανό «Πράσινο Πέρα(σ)μα», να εκθέσουν ορισμένα από τα έργα τους που σχετίζονται με την οικολογία και την ιδέα μας για τον «Νέο Ουμανισμό». Το «πράσινο» εδώ προφανώς αναφέρεται στην οικολογία και την επείγουσα ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον και στο Πέραμα το οποίο αποτελεί το "Πέρα(σ)μα" και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε, αν όχι το πράσινο;

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Αλιείας και Ναυπηγικής Αλιευτικών Σκαφών στο Πέραμα, ένα παλαιό μουσείο που για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εκτός λειτουργίας. Το ψάρεμα είναι τόσο προσδεμένο με απομακρυσμένους χρόνους όσο είναι και η ίδια η ιστορία της Μεσογείου, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, τον χώρο διαβίωσης των Ελλήνων. Εντός του χώρου του Μουσείου θα διατηρηθούν οι προθήκες με τα εκθέματα των παλαιών εργαλείων και οργάνων που κάποτε χρησιμοποιούνταν από του αλιείς και τους ναυπηγούς. Η έκθεση ενοποιείται με τα ουσιώδη αυτά αντικείμενα του παρελθόντος και τα χρησιμοποιεί σχεδιάζοντας ένα όραμα για το μέλλον του Περάματος και πέρα από αυτό. Ο όμορφος αυτός χώρος με αφορμή την έκθεση ενεργοποιείται, αναζωογονείται και αποδίδεται λειτουργικός πίσω στους κατοίκους της πόλης, για μελλοντική χρήση.  

bottom of page